Get Adobe Flash player

Szennyvízberuházás

Hirdetés

Magyar Államkincstár

Hirdetés

Művelődésiház

Egészségügyi ellátás

Megemlékezés

kolontar_vo...
Image Detail

Helyi vállalkozások

HírlevélMa 2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
Címlap Hírek Kolontári gyerekek a lappföldi Mikulásnál

 

Joulupukki vendégei

Kolontári gyerekek fedezhették fel a lappföldi Mikulás birodalmát egy évvel a vörösiszap-katasztrófa után Finnországban, az Északi-sarkkörön lakik Joulupukki, a lappföldi Mikulás. A gyerekek egész évben sereglenek hozzá a világ minden tájáról, s aki csak találkozik vele titokzatos, mégis barátságos házában, örökre szóló emlékekkel gazdagodik. Idén ősszel a Télapó különleges vendégeket hívott látogatóba Magyarországról; a tavalyi vörösiszap-katasztrófát átélt kolontári gyerekek egy csoportját. A héttagú vidám csapat mesébe illő élményekkel gazdagodott Joulupukki birodalmában, amely ezúttal a télinél jóval kellemesebb, nyárvégi arcát mutatta.

A Mikulás létezésének első számú bizonyítékát sokan a rénszarvasokban látják, akikkel tele vannak Lappföld hatalmas erdői. Közülük választja ki a rénszarvasgazda azokat a szerencséseket, akik a Mikulás szánját húzhatják.

kolontari-gyermekek-utazasa

A kolontári gyerekek ezekkel a barátságos jószágokkal találkozhattak lappföldi utazásuk első állomásán. A rénszarvasok nagy örömmel fogadták a magyar gyerekcsapatot, hiszen azok kedvenc csemegéjükkel, zuzmóval etették meg őket. Jól is jött egy kis energia a szánhúzó állatoknak, ugyanis éppen az év ennek a szakában fejezték be egyik legfőbb feladatukat, az agancsnövesztést. A rénszarvas ugyanis minden évben elhullajtja agancsát, hogy aztán egy új, méretes darabot növesszen. Az agancs pedig úgy nő, mintha húznák; naponta két egész centit, amivel biztosan megnyernék az agancsnövesztő olimpiát, ha lenne ilyen.joulupukki kep

A rénszarvasokkal való megbarátkozás után a Télapó meglátogatása következett, akinek tekintélyes, mégis barátságos háza a Mikulás-falu közepén magasodik. A kapun belépő gyerekek először egy sejtelmes, homályos termen sétáltak át, majd egyszer csak egy óriási, nyikorgó, fa szerkezetbe botlottak. Az emeletnyi magas gépezet előtt egy tábla áll, mely elárulja, hogy bizony ez a gép az, amellyel a Mikulás megállítja az idő kerekét, hogy a Földön minden gyermeknek tudjon ajándékot vinni azon a bizonyos december 6-i napon. A Mikulás Kolontárról érkezett vendégei először gyanúsan méregették az időmegállító gépet, majd kipróbálták – ám, szerencsére, az ő kezükben nem működött...

Joulupukki fogadószobájába már megilletődötten lépett be a csoport, de aggodalmuk hamar elmúlt, amikor a nagyszakállú mindegyikükről megállapította, hogy bizony jó gyerekek voltak. Ennek legfényesebb bizonyítékaként a gyerekkórus elénekelte a „Hull a pelyhes"-t, amire a Mikulás nagyon boldog lett, és azonnal ajándékokat húzott elő titkos kamrájából.

Az emlékezetes találkozást követően a gyerekek már sokkal felszabadultabban fedezték fel a nyárvégi Lappföld szépségeit. Átugráltak az északi sarkkörön – melyet a Mikulás háza előtt egy jókora vonal jelöl a földön –, áfonyát szedtek az erdőben, megcsodálták a szebbnél szebb tavakat, és összebarátkoztak Joulupukki manóival.

A Kolontárról érkezett gyerekek a kétnapos, mesébe illő kiránduláson életre szóló, szép élményekkel gazdagodtak, és újra várják a Mikulással való találkozást, de már otthonukban, ahová ígérete szerint idén is december 6-án viszi az ajándékokat, időmegállító gépének, manóinak és persze repülő rénszarvasainak segítségével.

A kolontári gyerekek lappföldi utazása a Malév, Rovaniemi városa, a VR vasúttársaság és a Baptista Szeretetszolgálat összefogásával valósulhatott meg.