Get Adobe Flash player

Szennyvízberuházás

Hirdetés

Magyar Államkincstár

Hirdetés

Művelődésiház

Egészségügyi ellátás

Megemlékezés

kolontar_vo...
Image Detail

Helyi vállalkozások

HírlevélMa 2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
Címlap Hírek Már nem hontalanok az iszapkárosultak

Kolontár - Elérkezett a nap, amire október negyedike óta vártak az vörösiszap-katasztrófa károsultjai: beköltözhetnek új otthonaikba, s megkezdhetik új életüket.

A kolontári lakóparkban 21 új házat építtetett az állam a kárenyhítés keretében. Egy szép, újonnan kialakított utcában bővült Kolontár egy dombon, ahol még akkor se fenyegetné az itt lakókat veszély, ha a zagytározót nem tették volna azóta biztonságossá. Az utcában több házat Makovecz Imre tervezett.

A lakók maguk választhattak a tervrajzok, alapanyagok között, így – bár első látásra másképp tűnik – nincs közöttük két egyforma. Az egységes megjelenés impozáns, vonzó külsőt biztosít a lakóparknak – amely ugyan nem parknak látszik, "csak" a Bezerédi utca folytatásának. Ez lesz az új címük az itt lakóknak.

Reggel nyolc óra előtt pár perccel már új otthona előtt várakozik Balázs Zoltán és felesége, Aranka, mellettük Mátrai Csaba, Szabadbattyán polgármestere, aki építész tervező is, így tanácsokkal látja el őket. Szabadbattyán a vörösiszap-katasztrófa után felvette a kapcsolatot a kolontári családsegítő szolgálattal, rajtuk keresztül jutottak el Balázsékhoz, akiknek sorsát egyengetik, segítik: élelmiszerrel, ruhával, mikor, mire volt/van szükségük. A három gyermekes család az iskola mellett lakott, házukat elöntötte a vörösiszap. Ajkán, egy állami lakásban éltek eddig, meséli a családanya. A házaspár azt kéri, a házban ne készítsünk felvételeket, ezért a kulcsot Szalma Endrétől, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársától a verandán veszik át.

kolontar kep_1

 

A házaspár kissé elfogódott, Aranka örömmel meséli el, hogy a konyhabútor kilincsei éppen olyanok, mint amilyenek a régi otthonában voltak – könnyebb lesz így megszokni, mondja. A melléképület még hiányzik, jegyzi meg, ahogy kinézünk a tágas teraszról, de kertet továbbra sem akar, nincs ideje művelni. A ház mögötti és előtti részt füvesítve kapták meg.

A házban Rédling Tamás, a kivitelező Veszprémber Zrt. építésvezetője magyarázza el a családfőnek, hogyan működnek a műszaki berendezések, s felírják a közművek óraállásait. Közben Arankát kérdezzük a költözésről: azt mondja, még ma elkezdik a pakolást. A bútort csak másnap kapják meg a Magyar Bútorszövetségtől, de a többi berendezési tárgyat az anyósánál tárolják egy ajkai garázsban. Kell még egy-két hét, hogy kiderüljön, mire van még szükség és mire elegendő mindaz, amit kaptak, mondja Aranka.

Hellebradt Ferenc, a Veszprémber Zrt. vezérigazgatója elmondja, három éves garancia van a házakra.

- Örülök, hogy a kolontáriaknak jóval a határidő előtt sikerült átadni a házakat. Ennek az az oka, hogy december 6-án itt már átvettük a területet, így előbb tudjuk befejezni, mint a devecseri parkot, amit csak január elején vettünk át. Örülök annak is, hogy jó minőségben adhatjuk át az ingatlanokat, amiket a lakók hamar megszoknak és úgy élhetnek, mint korábban, Ehhez kívánok egészséget és erőt.

A vezérigazgató elmondja azt is, hogy Devecserben is tartják a határidőt, június 30-ig kell a műszaki átadásoknak megtörténnie. A bontás viszont a tulajdonviszonyok rendezése miatt lassabban halad a tervezettnél.

 

kolontar kep 2

 

A garancia lejárta után az ügyletből az állam kiszáll, tudjuk meg Benkovics Zoltán tábornoktól, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnokától: ha akkor merülnek fel javítási problémák, az már a kivitelező és a ház tulajdonosának ügye. A tábornok elmondja, hogy Devecserben 220 épületet már elbontottak, még 24 van hátra. Ezek közül néhány a hó végén is állni fog, mert hagyatéknak számítanak. Ezekre a kényszerbontást elrendelték, mert életveszélyesek.

Körülbelül nyolc ingatlanban addig maradnak a lakók, amíg az új házuk el nem készül. Néhányan ragaszkodnak a lakóingatlanukhoz, nehéz a megegyezés velük, de az utolsó blokkot Devecserben augusztus elejéig elbontják,s az egész területen augusztus közepéig befejezik ezt a munkát. Jogi és banki problémák adódtak az orvosi rendelővel viszont, ami nem biztos, hogy rendeződik augusztusig. A rendőrség viszont hamarosan átköltözhet az új épületbe, s akkor a régit is elbonthatják. Szintén elbontják a devecseri plébánia épületeit, új ingatlant a régi sportpályán kapnak.

Tili Károlyt, Kolontár polgármesterét a melléképületekről kérdezzük, míg a második család megérkezik új otthonába.

- A Kós Károly Egyesülés készített típusterveket a melléképületekre, ezeket a lakókkal közösen megtekintettük. Megkérdeztük őket, mekkora épületet képzelnek el. Szeretnénk egy kézben tartani ezt az ügyet, hogy ez szép, egységes megjelenés ilyen is maradhasson. Én egy kazánházból, műhelyből, garázsból álló melléképületet tudok elképzelni. A forrást megtaláljuk hozzá, hiszen Kolontár adományszámláján van még pénz.

Az elöljáró elégedetten vett részt az átadási ügyleten, mert mint mondta, a lakók október negyedike óta erre a percre vártak, hiszen eddig hontalannak érzeték magukat.

- Az, hogy 21 ház fél év alatt felépült, nem kis teljesítmény. A műszaki kivitel miatt nem osztom az aggodalmakat, a műszaki ellenőr dolga volt, hogy csak jó minőségű munkát vegyen át. Ne hiszem, hogy az állam ennyi pénzt kiad összecsapott munkára. A mai technológiával hat hónap nem kevés egy ház felépítéséhez.

Megérkeznek a következő költözők. Molnárné Varga Éva nem titkolja az örömét: szélesen mosolyogva fut körbe a házon, próbálgatja az új konyhát, a szép félköríves ablak egészen elbűvöli. Rögtön oda is tesz egy cserepes növényt, ami Szegeden a fiáéknál honos, s abból ide, az új házba akart hozni. A vörösiszap lakhatatlanná tette a polgármesteri hivatal mellett álló házukat, ezt bontották el először. Azóta Noszlopon laknak, párja, Nagy Zoltán nővérénél. Ketten költöznek a nyolcvan négyzetméteres házba, a gyerekek felnőttek, kirepültek. A férfi nyugdíjas, Éva most vonult vissza. A történtek nagyon megviselték.

- Pszichiátriai kezelésre szorultam, annyira kétségbe voltam esve. El nem tudom mondani, mennyire vártam már ezt a percet! – kiált fel boldogan.

 

kolontar kep 3

 

Párja közben megjegyzi az építőknek, hogy egy konnektort rossz helyre tettek, ők oda a gardróbot szeretnék állítani – a kivitelező megoldást ígér a problémára. Ami a házba kell, az ökumenikus szeretetszolgálattól kapott kétmillió forintból és az állami kárenyhítésből pótolják. Éva, hálásan jegyzi meg, a humanitárius szervezetektől tényleg sok mindent kaptak a károsultak.

Az új utcába (Bezerédi 36, illetve 51-től felfelé) egyre többen gyülekeznek. A hét végére minden házba élet költözik.